Калина и Невена представиха дебютния си албум

Калина и Невена представиха дебютния си албум, озаглавен “Фолклорна магия”. Дискът включва 13 композиции, 12 от които са народни. Интересен е подборът на песните в двете китки – “В село се моми събират”/ “Янке ле, ти чула ли си” и “Залюбих си едно либе”/ “Темна е мъгла паднала”.

“Идеята ни е албумът да бъде нещо като разходка из България, в която да представим красотата и многообразието на музиката от различните фолклорни области” –  споделят младите изпълнителки.

Любопитно е, че първата записана от Калина и Невена песен – “Писмо ти е дошло”, е дело на Здравко Мандаджиев, а художествената обработка на оригиналния народен текст е на двете момичета. В телевизионен ефир по “Планета Фолк” тя бе представена през пролетта на 2014 година. Като най-харесвана от телевизионните зрители двете певици посочват “Тръгнала ми е Милена”, която е песен от тракийската фолклорна област.

“В тази песен сме с костюми, целите в рози, с шлейфове с цветя. По принцип за визията си залагаме изцяло на наши идеи и мислим да утвърждаваме този стил и занапред” – разказва Калина.

С видеоклипове са представени още: “Огън ми гори”, “Рано е ранила, Нине” и “Море лично момче”, “Ти да ми дойдеш” и “Рано ранил Кара Георги” от фолклорната програма “Пролет в Приказките”.

До края на лятото дуетът ще снима видеоклипове и на останалите песни в новия си албум. Калина и Невена вече имат издадена песен и на DVD, и в компилация. Те участваха в юбилейния концерт “25 години Пайнер” в Стара Загора с тракийската песен “Тръгнала ми е Милена”, включена и в компилацията “С песен на хорото” – студиен запис на част от песните, прозвучали в Летния театър на Стара Загора.

“Море лично момче” пък е колаборация с известния народен певец Николай Славеев, с когото момичетата записаха и заснеха също старата македонска песен “Айше, лично Айше”, включена в самостоятелния албум на Николай Славеев “Настроение в ритъм”.

Двете певици отдавна се занимават с музика и са завършили образованието си в музикална паралелка, където техен преподавател е бил Здравко Мандаджиев. Талантливите момичета са възпитанички и на АМТИИ – Пловдив, със специалност Изпълнителско изкуство – фолклор. Имат множеството отличия, сред които и на “Пирин фолк” 2013 –  първа награда в конкурса за изпълнители и наградата на журналистическото жури.

Facebook Comments

63 коментара

Add your comment